• Reklama

Katalogowanie zdjęć

Umieszczamy tutaj przeróżne artykuły związane z Sony Ericsson Vivaz i inne przydane poradniki użytkowania telefonu.

Katalogowanie zdjęć

Postprzez peju » 20 września 2010, o 18:47

Witam

Ponieważ pojawiają się zapytania o katalogowanie zdjęć, w tym również ja miałem z tym problem, postanowiłem napisać miniporadnik jak tego można dokonać na telefonie Sony Ericsson Vivaz. Od razu zaznaczam że jest to łatwe, mimo to wprowadza dalej pewien nieład. Ale o tym później.

Słowem Wstępu.
Firma Sony już po raz kolejny postanowiła utrudnić życie swoim klientom i dalej wciska rozwiązania słuszne jedynie tylko dla nich bez żadnej swobody dla użytkowników ich sprzętu. Przynajmniej ja mam takie wrażenie. W naszym przypadku jest to utrudnienie przy katalogowaniu zdjęć zgranych na telefon. Zdjęcia te mogą być sortowane jedynie wg danych EXIF. Czym jest exif? Są to dodatkowe dane przypisane do zdjęcia z informacjami: data, marka aparatu, autor, parametry ekspozycji jak czas naświetlania, przysłona, czułość iso i dużo, dużo innych rzeczy. Dane te są generowane automatycznie przez sprzęt wykonujący zdjęcie. Jeśli nasze fotki mają exif, można je posegregować. Exif można sprawdzić/odczytać za pomocą prostych programów (google -> szukaj: "programy exif" lub we właściwościach zdjęcia - > zaawansowane w systemie windows). Jednak dane te, często są wykasowywane w procesie obróbki/przeróbki, kompresji czy kadrowania foty. Możemy też takowe fotki (bez exifa) ściągnąć z neta. I tutaj panowie z Sony uznali, że jedynymi zdjęciami, którymi przyjdzie nam potrzeba sortować, będą fotki z aparatu telefonu. Reszta zdjęć, które sobie zgramy, wg nich, nie będziemy mieli potrzeby katalogować. Ale jest na to sposób.

Tagi
Wpierw opiszę jak katalogować zdjęcia z danymi exif. Poniższa metoda segregacji jest opisana dobrze w instrukcji aparatu więc tutaj tylko szybkie przypomnienie. Zdjęcia z exifem - te z aparatu jak i o dziwo inne zgrane na kartę lądują w Multimedia -> Zdjęcia -> Album Kamery (przypominam raz jeszcze, zdjęcia z exifem). Kolejność wyświetlania to data z podziałem na miesiące. Tutaj też lądują fotki z danymi exif jakie zgramy na kartę.
I teraz robimy tak: klikamy na fotkę, dajemy pełny ekran i u dołu klikamy w ikonkę (opcje):
Obrazek
z listy ikonek wybieramy taką (Tag):
Obrazek
I teraz jeśli nie mamy żadnego Taga, możemy go utworzyć wpisując jego nazwę i nadając mu ikonkę. Tag będzie pełnił funkcję naszego katalogu. Jeśli mamy już założone różne tagi i do jednego z nich chcemy przypisać nowe zdjęcia, wystarczy kliknąć na jego nazwę i zdjęcie będzie pod niego przypisane. Od tej pory prezentując komuś zdjęcia, zamiast wchodzić w naszym menu na "Zdjęcia" albo "Album Kamery" wybierami "Tagi Zdjęć"

A co ze zdjęciami które nie mają danych exif?
Wrzucamy fotki na kartę pamięci do różnych katalogów. Potem wchodzimy w zdjęcia w naszych multimediach i co widzimy? Jeden wielki bałagan. Sa to fotki bez efixa. Co z nimi zrobić? No cóż... trzeba dodać im dane exif. Proces ten wykonujemy na komputerze.
Programów do podglądu danych exif jest dużo ale do edycji już dużo mniej, a zwłaszcza takich co potrafią dodawać te dane seryjnie (dla wielu zdjęć na raz). W tym celu posłuży nam program Exifer:
Obrazek
Ściągamy, instalujemy i uruchamiamy nasz program. Wybieramy język programu, uruchamiamy go ponownie, zatwierdzamy wyskakujące komendy pierwszego uruchomienia i jesteśmy gotowi do działania. Teraz zgrywamy sobie gdzieś minimum JEDNO zdjęcie, które wiemy że na bank ma dane exif tzw "surowe", prosto z aparatu bądź wykonane naszym telefonem.
W programie klikamy w okienko "otwórz" i wybieramy nasz katalog ze zdjęciami, które chcemy mieć na telefonie (można też wskazać katalog zgrany już na kartę pamięci = telefon podłączony przez USB -> pamięć masowa). W oknie programu pojawi się lista zdjęć z wybranego katalogu. Po prawej stronie w oknie mamy cztery zakładki: Comment, exif data, IPTC, Custom View. Klikając na jedno ze zdjęć z listy, widzimy że w zakładce exif jest pusto. Teraz wykonujemy kolejno:
1. Zaznaczamy wszystkie zdjęcia z listy myszką bądź skrótem Ctrl+A.
2. Z menu programu na górze wybieramy EXIF/IPTC.
3. Klikamy "Insert from file" i wybieramy nasz plik z DANYMI EXIF, który pisałem by wcześniej przygotować.
4. Po wybraniu, program może nas zapytać czy zrobić backup danych exif zdjęć które będziemy podmieniać. Ponieważ nasze nie mają żadnych danych, beckup jest zbędny.
5. Odczekujemy aż proces dobiegnie do końca (w przypadku gdy zaznaczyliśmy więcej niż jedno zdjęcie)
6. No... teraz nasze zdjęcia mają już dane exif a w nich dodatkowo obraz miniaturki ze zdjęcia z którego dane wgraliśmy :/ Mając nadal zaznaczone wszystkie zdjęcia, klikamy teraz prawym przyciskiem myszy w dolne okienko po prawej "EXIF Thumnail" i z menu wybieramy "Remove thumbnail"
7. Znów jeśli program zapyta, rezygnujemy z opcji backup i odczekujemy aż proces dojdzie do końca.
No... i teraz mamy już wszystkie foty z tego folderu z danymi exif, Możemy przystąpić do kopiowania exif w kolejnych folderach. Gdy skończymy, zgrywamy foty na telefon/kartę. Jeśli pracowaliśmy na karcie, to odłączamy telefon od USB i wchodzimy do multimediów.
Teraz zgrane fotki zamiast pojawić się w "Zdjęcia", będą widoczne w "Album Kamery", prawdopodobnie w miesiącu zgodnym z exifem fotki, z której dane przegraliśmy do naszych zdjęć. Dopiero teraz możemy tagować nasze zdjęcia.

Uwaga:
Istnieje możliwość tagowania wielu zdjęć na raz. W tym celu wchodzimy w kategorię "Album Kamery". Wchodzimy w dany miesiąc i na dole po lewej wybieramy znaczek "Zaznacz". Zaznaczamy w kwadracikach miniaturki naszych zdjęć i na dole wybieramy ikonkę -> opcje -> Tag. Dodajemy analogicznie jak opisałem wcześniej w częsci "Tagi"

Podsumowanie
I to by było na tyle. Na koniec muszę powiedzieć że to co nam uporządkowało zdjęcia w "niby" katalogi (czyt. tagi) to samo nam zrobiło inny bałagan w Multimediach. Foty wyświetlają się wg własnej kolejności i nie wiem do końca co o niej decyduje. Dodatkowo wyświetlają się wszystkie w katalogu "Album Kamery" i posegregowane już w naszym "Tagi Zdjęć"
O czym należy pamiętać? W "Album Zdjęć" wyświetlą się w takim miesiącu, w jakim była wykonywana fota, z której kopiowaliśmy exif. Wobec tego, żeby wszystkie nie lądowały pod ten sam miesiąc (żeby nie utrudniać selekcji do tagowania) co jakiś czas zmieniajmy zdjęcie, z którego będziemy kopiować dane, w taki sposób, aby było one z innego miesiąca niż poprzednie.

I to wszystko, ot cała filozofia. :)
Niniejszy poradnik jest moim sposobem na ów problematyczne zagadnienie. Jeśli ktoś posiada lepszy, z chęcią się zapoznam.
Nie wiem też jak sprawuje się telefon po aktualizacji oprogramowania. Może panowie od sony w końcu wpadną na ten pomysł. Pożyjemy, zobaczymy.
Pozdro.

peju

User

Reklama

• Reklama

Powrót do Poradniki i artykuły