• Reklama

Problem z pamięcią vivaza

Masz problem? A może chcesz o coś zapytać? Nie ma problemu, możesz zrobić to w tym dziale. Pamiętaj jednak, by przed tym zapoznać się z zasadami działu.

Problem z pamięcią vivaza

Postprzez Ronon » 25 kwietnia 2011, o 19:14

Witam
Mam taki oto mały problem, z pamięcią telefonu.
Na telefon zainstalowałem niezbędne programy typu: opera, equalizer, latarka i jakiś program do pomiaru naładowania baterii, resztę pierdół typu gierki instalowałem na kartę.
Po zainstalowaniu aplikacji na telefon, zostało mi jakieś 35-40mb, nie pamietam dokładnie
Chodzi o to że tej pamięci ubywa mimo że nic nie instaluje, raz mam 30mb, na drugi dzień 28, potem znowu 30, a teraz 27
Wie ktoś o co kaman?

Ronon

Nowy

Reklama

Re: Problem z pamięcią vivaza

Postprzez avirex31 » 25 kwietnia 2011, o 21:57

Wejdź sobie w menu, następnie opcje (lewy dolny róg) i szczegóły pamięci - pamięć telefonu. Znajdziesz tam rozpis co ile zajmuje w pamięci telefonu. Ja mam 31 MB w użyciu i 41 MB wolne przy ładowaniu wszystkiego na kartę pamięci. O ile nie przestawiałeś to w pamięci telefonu zapisują się także smsy. Przykładowo u mnie 350 sms zajmuje coś ponad 3 MB więc już trochę jest :) Oczywiście można wszystko zapisywać na karcie pamięci, ustawić limit np do 100 lub kasować co jakiś czas wszystko tak jak robię ja :D
avirex31

Moderator

Postprzez witekto@ » 26 kwietnia 2011, o 00:42

Jest jeszcze sprawa pozostałości po różnych aplikacjach - podobnie jak w Windowsie. po różnych operacjach zostają różne pliki, które zabierają miejsce. Czasem system sam je usuwa (głównie te, które sam potworzył - typu od Rejestru itp, które uruchamia w tle), czasem one zostają systematycznie zmniejszając miejsce. Zainstaluj sobie Cleanera, który będzie usuwał zbędne pliki - sam wyświetla że zwalnia niby mało miejsca (przeważnie do ok. 100kB), ale mi od jakiegoś czasu pamięć telefonu prawie się nie zmienia.
Aktualnie:
58. Vivaz Pro R2EA021 :-)
witekto@

Pomoc Techniczna

Postprzez avr » 5 maja 2011, o 09:11

Podepne sie do tego tematu. w uzyciu posiadam az 76MB. Inne pliki zajmuja 64MB, co przy zapisywaniu wszystkiego na karcie pamieci zostawia mi tylko 1.5MB wolnego miejsca. Mam cleanera, ktory usuwa jakies pliki niepotrzebne, ale zawsze sa to wielkosci rzedu 120kb.. Telefon coraz bardziej zamula, a ja nie wiem jak sobie poradzic z tym problemem..

avr

Nowy

Postprzez witekto@ » 5 maja 2011, o 14:21

Niestety 1,5 MB to za mało dla płynnej pracy telefonu, czasem nawet MMSa nie mogłem utworzyć przy małej pamięci.
Ja instaluję praktycznie wszystko na karcie pamięci, włącznie z operą i innymi tzw. często używanymi aplikacjami, wiadomości też przeniosłem na kartę. Tak czy siak karta pamięci i tak siedzi cały czas w telefonie, a ten czas kiedy go opuszcza jakoś przetrwam bez tych rzeczy :-).
Moja rada - ładować wszystko na kartę pamięci, wtedy będzie się oscylować mniej więcej z 35MB w telefonie, co powinno starczyć na jakiś czas, bo ze zgrozą patrzę, że w miarę użytkowania wolna pamięć dysku C: sukcesywnie spada...
Aktualnie:
witekto@

Pomoc Techniczna

Postprzez avr » 5 maja 2011, o 17:19

W jaki sposob moge wiec usunac wszystko co mam w pamieci telefonu? Czy usune w ten sposob swoje kontakty i inne aplikacje? Prosze o rady:)

avr

Nowy

Postprzez avirex31 » 5 maja 2011, o 17:44

Wchodzisz w menadżera ustawienia aplikacji w ustawieniach, potem na zainstalowane aplikacje i wyrzucasz te, które wrzuciłeś na pamięć telefonu (są jakoś inaczej oznaczone prawdopodobnie). Jakbyś nie zauważył to wyciag po prostu karte pamieci i wtedy :) A jeśli powrzucałeś pliki same na pamięć telefonu to musisz je skasować ręcznie, niestety.
avirex31

Moderator

Postprzez witekto@ » 5 maja 2011, o 18:25

Te, które są zainstalowane na karcie pamięci mają obok małą ikonkę ( z prawej strony). Te z pamięci telefonu nie mają żadnej.
A jeśli chodzi o kontakty to dla własnego bezpieczeństwa skopiuj je na kartę SIM, nie znasz dnia kiedy Symbian postanowi się zawiesić :P.

Tak myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby i tak format telefonu. Nawrzucałeś bardzo dużo do pamięci telefonu, mimo że to usuniesz i tak zostanie mnóstwo śmieci, które bynajmniej nie usprawnią Twojego systemu.
Aktualnie:
witekto@

Pomoc Techniczna

Postprzez avirex31 » 5 maja 2011, o 19:19

witekto@ napisał(a):Tak myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby i tak format telefonu. Nawrzucałeś bardzo dużo do pamięci telefonu, mimo że to usuniesz i tak zostanie mnóstwo śmieci, które bynajmniej nie usprawnią Twojego systemu.

Popieram :P Moja dziewczyna jak nie kasowała kiedyś smsów w nokii i się ich trochę uzbierało już, to nie dość że telefon mulił to w dodatku brakowało mu pamięci, żeby skasować je wszystkie xD i dlatego trzeba było kasować pojedynczy (500 smsów ponad ^^)
avirex31

Moderator

Postprzez avr » 6 maja 2011, o 11:27

Z ciekawosci sprawdzilem co mam zainstalowane w pamieci telefonu. Okazalo sie, ze sa to tylko 2 podstawowe aplikacje ktore zostaly dodane, facebook i naviexpert. Sms rowniez sa przenoszone do pamieci zewnetrznej. Skoro tak sytuacja wyglada.. To w jaki sposob moge sprawdzic, ktore pliki maja wiekszy udzial w wykorzystaniu pamieci telefonu? Chodzi mi o to czy moge podejrzec to jakas aplikacja jak np. Total Commander(na PC), ktory pokazuje rowniez ukryte pliki, bo manager, ktory jest w telefonie blokuje dostep do tej czesci. Jesli to nie pomoze, pozostanie mi juz tylko sformatowanie systemu. Dziwne to jest, ze telefon samoczynnie pozera coraz wiecej pamieci. Nie wiem nawet w jaki sposob moge zwolnic nieco miejsca, bo nawet pliki typu DEMO TOUR przenioslem na karte pamieci. Licze ze doprowadzimy temat do konca:)

avr

Nowy

Następna strona

• Reklama

Powrót do Pytania oraz problemy