• Reklama

problem z telefonem\baterią

Masz problem? A może chcesz o coś zapytać? Nie ma problemu, możesz zrobić to w tym dziale. Pamiętaj jednak, by przed tym zapoznać się z zasadami działu.

problem z telefonem\baterią

Postprzez Ronon » 19 września 2011, o 17:20

Witam
Ostatnio zauważyłem że bateria krócej trzyma, w ostatnim tygodniu bateria trzymała mi 1,5 dnia perzy normalnym użytkowanie, (ok 10 min rozmowy dziennie + kilka sms, zero internetu, GPS wyłączony)
A teraz trzyma 1 dzień i to nie cały, w sobotę wieczorem odłączyłem od ładowania a w niedziele rano było pół baterii, lądowałem następnie też na wieczór, a dzisiaj rozładowała się ok 14.00. I jeszcze jedno zegarek cofa mi sie o 1 godz do tyłu ( 2 razy w ciogu 2 dni)
Baterię zawsze ładuję do pełnego ładowania, to znaczy jak mi piknie (dioda zielona). Telefon kupiłem nowy jakieś 5 miesięcy temu.
CO może być przyczyną takiego szybkiego zużycia baterii? Softa aktualizowałem 2 miesiące temu

Ronon

Nowy

Reklama

Re: problem z telefonem\baterią

Postprzez avirex31 » 19 września 2011, o 22:28

Co do zegara to zmień strefę czasową. A do baterii to robiłeś ostatnio coś z telefonem? Jakis GPS czy cos? Ja mialem podobnie jak korzystalem kiedys z SYgic Mobile. Okazalo sie ze po wylaczeniu programu GPS nadal dzialal chociaz tego nie bylo widac - efekt taki ze bateria trzymala mniej niz 1 dzien.
avirex31

Moderator

Postprzez Ronon » 20 września 2011, o 05:30

strefę czsową mam ustawioną Polska +2
nie instalowałem tego programu SYgic Mobile
co do GPS to nie używałem go ostatnio, mam wgranego Garmina i Ovi Maps(ale coś ostatnio się wyłancza), jak sprawdzić czy GPS jest wyłączony jeśli nie ma ikonki?
Jeśli chodzo o GPS to kaszana w tym telefonie bardzo długo wyszukuje te satelity, kolega ma nokie i satelity wyszukuje błyskawicznie, nie wiem czy z moim telefonem jest coś nie tak

Ronon

Nowy

Postprzez avirex31 » 20 września 2011, o 08:30

To w takim razie wejdz w opcje Data i godzina i na samym dole masz Autouaktualnianie czasu i ustaw to na wyłączone.
CO do GPS to możliwe ze masz wyłączone podpowiedzi a to daje dużo, chociaż korzysta z internetu. Może Twój kolega ma je włączone.
Wracajac do problemu baterii: wlacz Garmina i wylacz w nim GPS i to samo zrob w Ovi Maps i sprawdz ile po tym bedzie trzymac bateria.
Soft masz najnowszy w telefonie?
avirex31

Moderator

Postprzez Ronon » 20 września 2011, o 17:03

dzisiaj aktualizowałem soft chociaż miałem najnowszy
Autouaktualnianie czasu wyłączyłem
jak włączyć te podpowiedzi do GPS?
co do baterii to poładuje ją 3 razy po 12godz, czytałem gdzieś że tej baterii się nie formatuje ale może pomoże
zastanawiałem się też na kupnem nowej baterii, na allegro widziałem baterie 1600mAh a Vivaz ma 1200mAH, tylko nie wiem czy warto kupować nie oryginalną baterie

Ronon

Nowy

Postprzez avirex31 » 21 września 2011, o 23:03

Nie kupuj bo ta bateria się powinna z czasem ustabilizować :) Szkoda wydawać kasę. Nie instaluj na razie nic po aktualizacji, ustaw tylko na tryb GSM, zmniejsz jasność i zobacz ile trzyma.
Co do podpowiedzi: usługi Lokalizacyjne - Lokalizacja - ustalanie pozycji - serwer ustalania pozycji. Tam dajesz jak CI pasuje, wybierasz punkt dostępu i powinno być OK.
avirex31

Moderator

Postprzez Ronon » 22 września 2011, o 05:46

Co do podpowiedzi: usługi Lokalizacyjne - Lokalizacja - ustalanie pozycji - serwer ustalania pozycji. Tam dajesz jak CI pasuje, wybierasz punkt dostępu i powinno być OK.
a jaki ty masz serwer wpisany?
aktualizacja softa i ładowanie baterii 2 razy po 12h pomogła teraz trzyma drugi dzień i mam lekko ponad połowe baterii

Ronon

Nowy

Postprzez avirex31 » 22 września 2011, o 21:51

supl.sonyericsson.com

Ciesze sie ze telefonik chodzi juz tak jak powinien :)
avirex31

Moderator

Postprzez Ronon » 23 września 2011, o 06:07

też tak mam wpisane
a jak włączę ten aGPS to potem nie mogę go wyłączyć (chyba to sie nazywa punkt dostępu w vivazie)
pisze mi należy określić, a do wyboru mam WAP GPRS i MMS GPRS)
wykorzystanie serwera pozycji mam na automatycznie

Ronon

Nowy

Postprzez avirex31 » 23 września 2011, o 07:34

Po pierwsze: masz ustawienia pobrane od operatora? Chodzi mi o to np. że ja u siebie mam: heyah WAP, heyah MMS itd. Tam w tych ustawieniach musi być ustawiony WAP.
avirex31

Moderator

• Reklama

Powrót do Pytania oraz problemy